JavaScript Nedir ve JavaScript ile Neler Yapılabilir?

JavaScript Nedir Ne İşe Yarar?

JavaScript Nedir? 

JavaScript dünya çapında kullanılan en popüler yazılım dillerinden birisidir. Web sitelerinin %90 nından fazlasında JavaScript kullanılıyor.  1995 yılında Netscape şirketi çalışanı olan Brendan Eich tarafından yazılmıştır. Günümüze kadar Mocha, LiveScript isimleriyle de karşımıza çıkmış ve son olarak JavaScript ismiyle gelişmeye devam ediyor.

Web sitelerininde işlevsellik site ziyaretçileri açısından da çok önemlidir. Bir web sitesinin işlevselliğinin fazla olması estetik açıdan da site performansını artırmaktadır. JavaScript bu işlevselliği sağlamak için oldukça kullanışlı bir yazılım dilidir. Kısaca JavaScript web sayfalarına hayat veriyor diyebiliriz.

Birçok yazılım diline nazaran çok daha hızlı çalışır çünkü bir derleyiciye (compiler) ihtiyaç duymaz. HTML sayfası içerisinde tarayıcı tarafından yorumlanır. JavaScript in bir diğer avantajı ise günümüzde kullanılan birçok tarayıcı tarafından destekleniyor olmasıdır.

JavaScript ile Neler Yapılabilir?

JavaScript in asıl amacı web sitelerini dinamik hâle getirmektir. Örneğin, bu sayede bir buttona tıklandığında gerçekleşmesini istediğimiz olayları JavaScript ile kolayca hayata geçirebiliriz ya da ziyaretçilerden input verileri alarak bunlarla yapmak istediğimiz işlemleri gerçekleştirebiliriz.

HTML Sayfalarında JavaScript Kullanımı

Web sayfalarımızda JavaScript kullanabilmemiz için <script> etiketi kullanmamız gerekiyor <script> etiketleri HTML sayfalarında genellikle <head> </head> etiketleri arasına ya da </body> etiketinden hemen önce yazılır.

HTML Sayfasına JavaScript Kodları Ekleme

1.JavaScript öğrenmek zor mu?                                                                                                         

Daha önce herhangi bir programlama dili öğrenmiş kişiler için öğrenmek oldukça kolaydır. Diğer dillere nazaran öğrenilmesinin daha kolay olduğunu söyleyebiliriz. Karmaşık bir yapısı yoktur.

Ancak ilk defa bir programlama dili öğrenecek olan kişiler için zor olabileceğini de   söylemeliyiz

2. JavaScript nasıl aktif edilir?

Web sitelerinin özelliklerinin işlevsel hâle gelmesi için nerdeyse tüm web sitelerinde JavaScript kullanılmaktadır. Tarayıcılar HTML sayfaları içinde JavaScript kodlarını yorumlayabilmek için izine ihtiyaç duyar. Genellikle tarayıcılarda varsayılan olarak bu ayar aktiftir. Bu ayar aktif değilse web sayfalarının JavaScript kodları uygulanmış hâlini görüntüleyemeyiz. JavaScript etkinleştirme seçeneğinin konumu tarayıcılara göre farklılık gösterir.

Chrome

Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik >Site Ayarları >JavaScript >Siteler JavaScript kullanabillir

Mozilla

about:config >javascript enabled

Safari

Düzenle >Tercihler >Güvenlik >Web içeriği >JavaScript aktif

3. Java ve JavaScript farkı ne?                                                                                                  

Java ve JavaScript birbirinden bağımsız iki programlama dilidir. Temel farkları Java kodlarının derlenmesi gerekiyor, JavaScript kodları ise HTML sayfaları içerisinde tarayıcı tarafından yorumlanır. Java ile yazılan programlar bir tarayıcıda ya da sanal makinede çalışabilir. JavaScript ile yazılan programlar sadece taraycılarda çalışır.

Ben İlkay Düzgün … hakkımda detaylı bilgiye sahip olmak ve bana ulaşmak için web sitemi ziyaret edebilirsiniz.

Bir Yorum Bırakın